Aansprakelijkheid en Schade

Wie is er aansprakelijk? Het is misschien wel één van meest voorkomende juridische vragen die er zijn en aansprakelijkheid is er op vele manieren: bijvoorbeeld door een aanrijding in het verkeer, vanwege een ongeval op het werk of een lekkage bij de buren die doorsijpelt naar uw eigen woning.
Aansprakelijkheid kan ontstaan op basis van verschillende wettelijke regels. Het is daarom heel belangrijk om al bij het begin van een zaak goed te kijken naar de wettelijke grondslag van de aansprakelijkheid. Word je aansprakelijk gesteld of lijd je schade en denk je dat iemand anders aansprakelijk is: wacht niet te lang om juridische hulp te zoeken. In sommige situaties gelden namelijk zeer korte verjaringstermijnen waardoor het kan gebeuren dat een vordering niet meer mogelijk is, omdat er te lang is gewacht.
Uiteindelijk gaat het erom of er een schadevergoeding betaalt dient te worden, maar daarvoor dient wel eerst aansprakelijkheid te worden vastgesteld. De hoofdregel van het Nederlands aansprakelijkheidsrecht is immers: "Zonder aansprakelijkheid, geen schadevergoeding." 

Onze advocaten mr. Willem van Voorst Vader en mr. Maikel Harte zijn u op de verschillende tereinen van het aansprakelijkheidsrecht graag behulpzaam.